Emotionellt instabil personlighetsstörning (IPS)

Ha snöat in lite på detta med att hitta fakta,förståelse och hjälpmedel kring frågan varför och vad man kan göra,så här kommer ännu mera fakta,hämtad från samma ställe som innan,försökte faktiskt hitta liknande fakta från mitt egna landsting,men de är ju lite som att leta efter en nål i höstack…ganska meningslöst,fick fram lite om Valnötsträdet,men mer än då fanns tyvärr inte,då jag anser och tycker att detta är ett intressant ämne (då jag själv har problemen) Så delar jag med mig även av detta…Man kan nog aldrig få för mycket kunskap 😉

Om man ser IPS ur ett biosocialt perspektiv, så uppstår IPS när en känslomässigt sårbar individ växer upp i en miljö där hon inte får det som krävs för att hon skall kunna hantera sin känslighet. Hon blir då utelämnad åt starka och svårhanterliga känslor, som i sin tur leder till problembeteende som till exempel självskada eller självmordsbenägenhet.

Ett antagande i DBT är att självdestruktivt beteende är inlärt för att klara av outhärdliga, intensiva och negativa känslor, som skam, skuld, rädsla, sorg och ilska. Ibland verkar det som om hjärnan är programmerad för att uppleva starka känslor – eller så kan det vara så att flera känslomässiga- eller fysiska trauman orsakar förändringar i hjärnan, vilket gör personen mer sårbar för intensiva känslotillstånd. Till detta kommer även att dessa personer ofta har depressioner och/eller ångest, vilket leder till känslomässigt lidande. Dessa faktorer kan leda till det vi kallar känslomässig sårbarhet.

Personer med emotionell instabil personlighetsstörning kan vara svåra att förstå sig på och de stressar lätt sin omgivning. De har svårt att känna igen och benämna känslor. De blir ofta överväldigad av styrkan i sina känslor och vet inte hur de ska lugna ner sig utan handlar utifrån känslan: får ett utbrott, slåss, går och lägger sig. De tillgriper ofta drastiska medel för att komma ifrån starka känslor: överdoser av alkohol, droger eller mediciner, skadar sig eller ägnar sig åt något annat som fort tar bort känslan men som oftast ställer till problem på längre sikt. Å andra sidan är de i stort behov av förståelse och att någon hjälper dem att se det giltiga i sina känsloreaktioner. Någon behöver visa dem att man kan ha en stark känsla och låta den avklinga utan att man behöver avbryta den, skämmas för att man har den eller nödvändigtvis handla utifrån den. ”Det är ingen konst att bli arg, vem som helst kan bli arg. Det som däremot är en konst är att bli arg på rätt person, på rätt sätt, vid rätt tillfälle, och av det rätta skälet.”

Extrem känslomässig sårbarhet är sällan den enda orsaken till psykologiska problem. En invaliderande omgivning (ogiltigförklarande/icke bekräftande) är också en bidragande faktor. Vad är då en invaliderande omgivning? I detta fall är omgivning oftast liktydigt med andra människor. Invaliderande är när personen upplever sig icke bekräftad, möts utan respekt, uppmärksamhet och förståelse för sina tankar och känslor.

Det viktigaste en närstående till en person med emotionellt instabil personlighetsstörning kan göra, är att försöka sätta sig in i och förstå hur det är att leva med en känslighet som gör att man hamnar i mycket svåra stressreaktioner av små stressorer och att reaktionen sitter i länge. För att se att personen reagerar på sin egen stress och inte har för avsikt att oroa eller förstöra för andra. En viktig sak man kan göra är att validera (motsatsen till invalidering) och hitta det giltiga i personens reaktion och uttrycka den, innan man ger ett förslag på något som skulle kunna lugna ner reaktionen.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://nanfaanlee.wordpress.com/2011/06/03/emotionellt-instabil-personlighetsstorning-ips/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Berätta vad du Tycker/Tänker och Vill..

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: